Ofria journalister på Pressfrihetens dag

Över 150 journalister sitter fängslade världen över, varav två tredjedelar i turkiska fängelser. Tre av de fängslade är svenskarna Dawit Isaak i Eritrea och Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. Ett dystert bokslut på Pressfrihetens dag den 3 maj.

Journalisternas globala fack IFJ och organisationens europeiska avdelning EFJ, uppmärksammar dagen med protester och kartläggningar.
IFJ berättar att minst 25 journalister sitter fängslade i Eritrea. Liksom Dawit Isaak har de flesta inte fått någon rättegång. I Iran finns fortfarande ett trettiotal reportrar bakom galler efter protesterna vid presidentvalet sommaren 2009.

Men rekordet i antalet fängslade journalister har Turkiet, Enligt den europeiska säkerhetsorganisationen Osse har antalet fördubblats på ett år och är nu närmare hundra personer.

Emine Demir är en ung kurdisk journalist som dömts till 138 års fängelse. Hon och många av de övriga anklagas för terrorism och samröre med PKK. Enligt Arne König, ordförande i EFJ räcker det med att skriva om en regeringskritisk verksamhet för att få den stämpeln. Det skriver Dagens Nyheter.

EFJ och det turkiska journalistfacket har en kampanj för rättvisa rättgångar och journalisters frigivande i landet. EFJ vill att journalistklubbar i Europa adopterar en turkisk, fängslad kollega. De lobbar också för att EU ska ställa krav på en pressfrihet värd namnet i det blivande EU-landet.

Kristina Mattsson