Löneskillnader oförändrade

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är lika stora som för tio år sedan. Hela 18 procent skiljer mäns och kvinnors löner åt i ett världsgenomsnitt. Värst är det i Asien.

Det visar en rapport som världsfacket IFS släppte på Internationella kvinnodagen den 8 mars. I den jämförs uppgifter från 43 länder och IFS konstaterar att lönediskrimineringen är värre i de länder och branscher där facket är svagt.

- I offentliga sektorn där fler är med i facket är lönegapet mindre. Inom handel, restaurang- och hotellbranschen är det större, säger IFS ordförande Sharan Burrow.

Rapporten visar också att branscher där män dominerar, som byggbranschen har minst löneskillnader.  Det globala byggfacket BTI lyfter också fram kvinnors insatser både i byggnadsarbetet och i samhället på sin webbsida.

Sämsta bransch är hushållsarbete. Där är inkomsterna lägst och löneskillnaderna mellan män och kvinnor högst.

Det globala facket för livsmedels-, njutningsmedels- och lantarbetarförbund, IUF, pekar den 8 mars ut världens största livsmedelsföretag Nestlé för deras dåliga jämställdhetsarbete. Företagets slogan Good Food, Good Life, borde även gälla företagets anställda i Indonesien och Pakistan, anser IUF.

Kristina Mattsson

Läs mer:

Filmer

Det globala facket för byggnads- och träarbetare BWI har publicerat ett antal filmsnuttar om jämställdhet på sin hemsida:
International Women's Day 2012